Skip to content

Over Bouwkate

Ik doe mee met de denkers en denk mee met de doeners

De naam Bouwkate impliceert dat ik mijzelf in de bouwsector begeef. Niets is minder waar. Ik ben museoloog. Mijn focus ligt op herbestemmen van roerend (erf)goed. Dit kunnen museale-, gemeentelijke-, private-, en bedrijfscollecties/verzamelingen zijn. Hands-on ben ik sterk in: samenwerken met een team en de collectiebeheerder, procesbeheersing, logistiek, planning, (standplaats)registratie, administratie en archivering, budgetbeheer en organisatie van verkoopmanifestaties. En wat mij bovenal inspireert is de psychologie van het herbestemmingsproces.

Uit ervaring blijkt dat herbestemming, voor diegenen die dicht bij de collectie staan, een ‘hels’ karwei is. Waar te beginnen en welke stappen te nemen? Hoe neem je emotioneel afstand van de collectie en soms ook van je collega’s? Het klinkt zwaar, maar ontzamelen is verwant aan ‘rouwen’. Het loslaten van iets wat je -niet eens altijd- met zorgvuldigheid hebt verzameld en waaraan je -soms onbewust- en -niet eens altijd- aan gehecht bent geraakt.

Het zorgvuldig begeleiden van verzamelaars/collectiebeheerders is mijns inziens dan ook evenzo belangrijk als het herbestemmen van de objecten. Het proces maakt ruimte voor scepsis en boosheid; nodigt uit tot uitzoomen en afstand nemen; en creëert -mentale en fysieke- ruimte en overzicht. Voor mij is een project geslaagd als zowel de spullen alsook de mensen op zorgvuldige wijze ge(her)waardeerd zijn.

Ervaringen en observaties inspireren mij tot het doen van (empirisch) onderzoek naar de ontwikkeling in denken over collectioneren, nu er steeds meer gedacht wordt in een circulaire economie en het contextualiseren van objecten. Daar sterk aan gekoppeld zijn psychologische thema’s als de problematiek van (bedrijfsmatige) verzameldrift; hechten-loslaten & hechten-loslaten; het geluksgevoel van beheersbaarheid; de waardeontwikkeling bij én nieuwe betekenisgeving door een volgende eigenaar.

 

Nu aan het lezen:

  • Frost, R. & Steketee, F., The Oxford Handbook of Hoarding and Acquiring,  Oxford University Press, 2014
  • Pratkanis, A., The Science of Social Influence, advances and future progress, Psychology Press NY/UK, 2007
  • Wallman, J., Ontspullen, meer leven met minder, Kosmos Uitgevers Utrecht/Antwerpen, 2016 (Stuffocation, living more with less, Penguin books, 2013)
  • Alle zelfhulpboekjes over ‘opruimen’ 😉

Inspiratie:

 

 

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: