Skip to content

Over Bouwkate

Ik doe mee met de denkers en denk mee met de doeners

De naam Bouwkate impliceert dat ik mijzelf in de bouwsector begeef. Niets is minder waar. Ik ben museoloog. Mijn focus ligt op herbestemmen van roerend (erf)goed. Dit kunnen museale-, gemeentelijke-, private-, en bedrijfscollecties of verzamelingen zijn.

Wat mij inspireert is de psychologie van het herbestemmingsproces. Uit ervaring blijkt dat herbestemming, voor diegenen die dicht bij de collectie staan, een ‘hels’ karwei is. Waar te beginnen en welke stappen te nemen? Hoe neem je afstand van ‘jouw’ collectie of zelfs van je collega’s? Het klinkt zwaar, maar ontzamelen is verwant aan ‘rouwen’. Het loslaten van iets wat je -niet eens altijd- met zorgvuldigheid hebt verzameld en waaraan je -soms onbewust- en -niet eens altijd- gehecht bent geraakt.

Het begeleiden van verzamelaars en collectiebeheerders is mijns inziens dan ook evenzo belangrijk als het herbestemmen van de objecten. Het proces maakt ruimte voor scepsis en boosheid, nodigt uit tot uitzoomen en afstand nemen en creëert -mentale en fysieke- ruimte en overzicht. Voor mij is een project geslaagd als zowel de spullen en de mensen op zorgvuldige wijze ge(her)waardeerd zijn.

Ervaringen en observaties inspireren mij tot het doen van (empirisch) onderzoek naar de ontwikkeling in denken over collectioneren. Met een focus op (bedrijfsmatige) verzameldrift, hechten & loslaten, het geluksgevoel van beheersbaarheid en ons (on)bewuste aandeel in de vorming én overdracht van het collectieve geheugen.

No comments yet

Leave a comment