Skip to content

Experiment hergebruik verweesd erfgoed: van kunstwerk tot notitieboek

May 20, 2015

IMG_5187_klein

 

Donderdag 14 mei 2015 bracht Nieuwsuur (NPO2) een item (vanaf 10.45min.) over de Beeldende Kunst Regeling (BKR) en de erfenis daarvan. In ruil voor het inleveren van werk kregen kunstenaars sinds 1956 een uitkering om van te leven. De regeling heeft 30 jaar bestaan. Het was een succes, maar de ingeleverde werken stapelden zich op. De overheid en gemeenten konden de toestroom niet meer aan. Maar een kleine hoeveelheid van de werken kon worden geëxposeerd in publieke ruimten of worden uitgeleend aan particulieren. Vele werken liggen op zolders en depots en zijn inmiddels ballast en een kostenpost voor verschillende gemeenten.

 

Schermafbeelding 2015-05-19 om 23.49.04

Bekijk de uitzending van Nieuwsuur NPO2 14 mei, klik op het beeld hierboven.

 

Wanneer gemeenten werken willen afstoten kunnen ze terecht bij Onterfd Goed in de Gruyterfabriek in Den Bosch. In de aflevering vertelt Dieuwertje Wijsmuller over het herbestemmingsproces van de werken die bij Onterfd Goed terecht komen. Als eerste worden de kunstenaars en nabestaanden benaderd. Als zij het werk niet terug kopen, dan worden de werken ter adoptie aangeboden (ze gaan de verkoop in). Zijn de werken na een jaar niet geadopteerd dan komen ze, met toestemming van de kunstenaars of nabestaanden, in aanmerking voor hergebruik. Dat wil zeggen dat er nieuwe producten gemaakt worden van de verweesde objecten. Voor Onterfd Goed deed ik een experiment of je van kunstwerken notitieboeken kunt maken. Een tweede leven voor kunst is omstreden. “afschuwelijk”, “kinderachtig” en “onbenullig”, maar de kunst in depots laten staan vindt men evenmin wenselijk. De discussie omtrent dit onderwerp leeft en is in beeld gebracht in het item van Nieuwsuur.

 

IMG_5162_kleinIMG_5166_kleinIMG_5170_klein

IMG_5173_kleinIMG_5178_klein

 

Voor dit experiment is geen gebruik gemaakt van BKR kunstwerken. De covers van deze notitieboeken zijn gemaakt van twee verschillende kunstwerken van kunstschilder Geert Oosterhof. Hij heeft toestemming gegeven voor het gebruik van deze werken, omdat hij zelf niet tevreden was over de werken en ze anders overgeschilderd zou hebben. Het schutvel (eerste binnenvel) komt wél uit de verweesde collectie die bij Onterfd Goed te vinden is. Het is reclamemateriaal afkomstig uit de Sikkens collectie. Verder bestaat het binnenwerk uit 12 katernen gerecycled papier met FSC-keurmerk van Der Blaue Engel. Bij deze twee prototypes is het binnenwerk met de hand gebonden en daarna schoongesneden. De ‘open rug’ (voorzien van een dikke lijmlaag) laat zien hoe de katernen aan elkaar zijn genaaid. Het voordeel van deze bindwijze is dat de pagina’s helemaal platliggen als je het boekwerk openslaat. De cover is afgewerkt met een stiksel voor extra bescherming, met name op de hoeken. Het formaat is A4 staand en A5 liggend, maar kan ieder gewenst formaat zijn. Ieder notitieboek is uniek in materiaal en uitstraling. Dit maakt het tweede leven mijns inziens mooi en waardevol. Ook kunstenaar Geert Oosterhof is enthousiast. Hij geeft aan de notitieboeken graag te gebruiken voor het maken van schetsen voor nieuwe werken.

 

 

 

 

 

2 Comments leave one →
  1. May 26, 2015 7:44 am

    Oud werk van kunstenaars moet worden vernietigd als het niet kan worden verkocht. Ga er geen rare fratsen mee uithalen. Het is te gek voor woorden.

    Like

  2. May 30, 2015 1:03 pm

    Dag Karin. Geheel terecht als jij ervoor kiest je werk te laten vernietigen. Is het wat jou betreft oke als een andere kunstenaar hierin een andere keuze maakt? Of mag een kunstwerk wat jou betreft principieel niet hergebruikt worden?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: