Skip to content

Converting pre-existing buildings into value added museum spaces

January 14, 2015

Op verzoek alsnog mijn Master scriptie in digitale uitgave. Pagina 48 & 73 bevatten in de geprinte versie uitklapbare pagina’s met, door mij ontwikkelde tools. Mail me bij interesse voor de digitale versie hiervan.

 

In 2010 sloot ik mijn Master aan de Reinwardt Academie succesvol af met het schrijven van mijn scriptie: ‘Converting pre-existing buildings into value added museum spaces.’ De scriptie doet onderzoek naar de huisvesting van musea in herbestemde panden.

Allereerst wordt in kaart gebracht hoeveel musea in Nederland gehuisvest zijn in herbestemde panden. Ik wilde dit in kaart brengen, omdat vaak de aanname wordt gedaan dat musea gehuisvest zijn in nieuwbouw, terwijl huisvesting in herbestemde panden (en interventie) het meest voorkomend is. De scriptie onderzoekt hoe het proces van herbestemming verloopt; hoe gebouw en museuminstituut zich tot elkaar verhouden; en een hoofdstuk wordt gewijd aan het benaderen van architectonische vraagstukken vanuit museologisch perspectief.

Ik vond het belangrijk om onderzoek te doen naar huisvesting van musea in herbestemde panden, omdat hier nagenoeg nooit de aandacht naar uit gaat. Er zijn mooie-plaatjes-publicaties die de architectuur van musea laten schitteren, maar de realiteit van een proces van verhuizing, het (vaak) toegewezen krijgen van een pand, het samenbrengen van museummissie en bestaande muren wordt nooit belicht. En daarnaast is het een persoonlijke drijfveer om steeds gebouwd erfgoed in relatie te brengen tot mobiel erfgoed; of beter gezegd onroerend en roerend erfgoed.

 

 

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s